24.03.2015

Codul IBAN va fi implementat la efectuarea transferurilor nationale incepind cu 01.01.2016

Începând cu 1 ianuarie 2016, sistemul bancar din Republica Moldova va implementa codul IBAN (International Bank Account Number) la efectuarea transferurilor nationale, anunta comunicatul Bancii Nationale a Moldovei.

Acest pas important pentru asigurarea unor avantaje moderne ale transferurilor respective este prevazut de modificarile si completarile operate la Regulamentul cu privire la transferul de credit, aprobate recent de Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Moldovei. Este cea de-a doua etapa a implementarii acestui cod, prima vizând transferurile transfrontaliere.

Codul IBAN reprezinta un sir de caractere ce identifica, în mod unic, la nivel international, contul unui client la o institutie financiara prin recunoasterea de catre orice sistem bancar operant în reteaua SWIFT.

În scopul adaptarii la noua practica, va exista o perioada de tranzitie. Astfel, pâna la data de 1 ianuarie 2017, bancile si alte institutii vor accepta documente de plata referitoare la conturi utilizate în baza codurilor IBAN, dar si documente ce vizeaza conturile existente în formula de pâna la implementarea codurilor în cauza.

Noile prevederi despre modul de utilizare, în derularea transferurilor nationale, a codului IBAN sunt orientate spre minimizarea erorilor, a timpului de procesare a datelor si reducerea costurilor serviciilor de transfer.

Codul IBAN aferent transferurilor internationale a fost implementat în Republica Moldova în anul 2013. Conform registrului IBAN, codul pentru Moldova este constituit din 24 de caractere. El contine codul tarii, identificatorul bancii si un sir de 18 cifre.

Sursa: bancamea.md

Suport clienţi

Dacă ai întrebări apelează la suport

0 694 321 11

Începe acum și verifică ofertele primite!

E rapid, comod și gratuit

Aplică acum